Fájdalmas menstruáció: Endometriózis?

Fájdalmas, erős menstruáció esetén könnyen szóba jöhet az endometriózis kialakulása. De mit is jelent pontosan ez a diagnózis?

 

Menstruációs betegség: Endometriózis

Az endometriózis a mai napig rejtélyes betegségnek számít. Ez a szó a latin endometriumból származik, ami a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti. Az endometrium hónapról hónapra a női ciklus hormonális változásaira reagálva, majd menstruációként távozik a szervezetből.

 

Normális esetben az endometrium szövet csak a méh belső falát borítja, azonban ha endometriózusról beszélünk, akkor az ettől eltérő helyeken is megjelenhet, mint például a méh külső falán, a méhtartó szalagokon, a petefészkeken, a húgyhólyagon és összenövéseket képezhet a hashártya területén is.

 

Súlyosabb esetben érintheti a beleket is, ritkább esetben pedig a külső nemi szerven, ízületekben, tüdőben és agyban is kialakulhat. Ezek a rendellenesen elhelyezkedő szövetek pedig azért lehetnek veszélyesek, mert ugyanúgy viselkednek, mint a méh üregén belül, tehát minden ciklusban megvastagszanak, majd véreznek is. Azonban a menstruációval ellentétben, ezeken a helyeken a vér nem tud távozni a szervezetből, így erős fájdalmat, görcsöket, majd gyulladást okozhat az érintett szerven.

 

Kinél alakulhat ki endometriózis?

Legtöbbször a termékeny nőknél észlelték ennek a betegségnek a kialakulását, tehát az első menstruáció és a menopauza közötti időszakban lévőket. Ma már közel 200 millió nő él endometriózissal, körülbelül minden 10. nő érintett.

 

Hogyan alakulhat ki az endometriózis? Azaz miért kerül rendellenes helyre a méhnyálkahártya?

Erre a kérdésre a mai napig nem tudják a pontos választ a kutatók. Már számos elmélet született erről, de alátámasztani még egyiket sem tudták. Az egyik legvalószínűbb magyarázat a retrogád menstruáció lehet, amely szerint a menstruációs váladék visszafelé áramlik, a kürtökön keresztül kikerül a hasűrbe, sejtjei pedig ott megtapadnak és osztódásnak indulnak.

 

Egy másik elmélet szerint genetikai okai lehetnek az endometriózis kialakulásának. Úgy vélik, hogy öröklődő betegségről lehet szó. Megfigyeltek családi halmozódást is, hogy vannak olyan gének, amelyek hajlamosíthatnak a betegségre. Így azok a nők, akiknek az édesanyjánál vagy nővérénél kialakult ez a menstruációs betegség, ő náluk is nagyobb eséllyel alakulhat ki.

 

Amennyiben ez az elmélet az igaz, úgy az endometriózis csomók már a magzati kortól jelen lehetnek a hasüregben, vagy az egyéb rendellenes helyeken és a női termékeny korban kezdenek el tünetet okozni.

 

Melyek az endometriózis tünetei?

  • görcsös fájdalom, amely az alhas, kismedence területére és a derékba sugározhat ki
  • rendszertelen vérzés
  • menstruációkor nagyon erős, darabos vérzés jelentkezik
  • a menszesz 3-5 napnál jóval tovább tart, akár 10-14 napig is. Ebben az esetben érdemes a menstruacios kehely használata, így nem kell egy vagyont elkölteni tisztasági dolgok beszerzésére
  • éles fájdalom sex vagy nőgyógyászati vizsgálat közben
  • fájdalmas vizelés vagy székelés
  • meddőség okozója lehet

 

2020-08-07T15:15:41+00:00 2020. augusztus 7.|Kategóriák: Egyéb|