Menstruáció: a piros betűs napok más kultúrában

Számos kultúrában a vérnek óriási hatalmat tulajdonítottak, főleg az első menstruációnak. Hiszen ez volt a lány nővé válásának a jele. Megannyi régészeti lelet a bizonyíték arra, hogy a menstruációs vért korábban az élet forrásaként tisztelték. Például néhány indiai törzsnél a lány első vérzését közösen ünnepelték, mint az élet folytonosságának biztosítékaként.

 

Az idő előrehaladtával a menstruáló nőkhöz sokféleképpen viszonyultak. Volt amikor féltek tőlük, majd elszigetelték és elkerültek őket, de olyan időszak is akadt, amikor irigyelték vagy imádták őket. De attól függetlenül, hogy pozitívan vagy negatívan vélekedtek róluk, mindig a nők erejének az elismerését tükrözte a menstruáció.

 

Az ortodox zsidóság annyira tartott tőlük, hogy a menstruáció alatt megtiltották a nőknek, hogy megérintsék a Tórát vagy a Szentírást. Úgy tartották, hogy ha hozzáérnek, akkor kárt tehetnek a szent tárgyakban, olyan nagy ilyenkor a nők hatalma. Ezzel ellentétben más kultúra pedig úgy tartja, hogy ebben a pár napban a nők összhangban vannak a szellemek birodalmával.

 

Rengeteg kultúrában tilos ilyenkor a közösülés is. Az ortodox zsidók ezt niddának nevezik, azaz a családi tisztaság törvényének. A feleség ciklusa alatt és az

 utána következő héten a párnak külön kell aludnia, érzelmeiket pedig csak nem fizikális módon fejezhetik ki. Amint leteltek ezek a nehéz napok, a feleség rituális megtisztuláson vesz részt: alámerül körülbelül fél órára a mikvében, azaz egy kisebb benti vízgyűjtő medencében. A muszlim kultúrában is hasonlóan járnak el.

 

Más kultúrákban úgy tartják, hogy a nők különleges energiát árasztanak menstruáció alatt. Néhány amerikai benszülött törzs azt gondolta, hogy a nő energiája ilyenkor megzavarja a férfi energiáját és megakadályozza abban, hogy bátran harcoljon a csatákban. Spanyolországban és Franciaországban pedig úgy vélték, hogy ez az energia megmérgezheti az ételeket. A nők menszesz alatt nem készíthettek például majonézt, mert azt hitték, ettől összemegy a tojás.

 

Indiában azt gondolják, hogy a menstruációs energia szennyezi az ételt. Ilyenkor a nők el vannak szeparálva a családi élettől és fel vannak mentve a főzés alól. Az elkülönítés oka, hogy ilyenkor a nők immunrendszere sokkal gyengébb, így hajlamosabbak lehetnek elkapni különféle fertőző betegségeket. Továbbá ennek a szokásnak nagy előnye, hogy a nőknek lehetőségük van pihenni ezeken a napokon, amikor az energiájuk a legalacsonyabb szintre csökken.

 

2020-10-27T08:39:51+00:00 2020. október 27.|Kategóriák: Egyéb|