Menstruáció kimaradása: szigorú diéta is okozhatja

Ma már egyre nagyobb nyomás alatt érezhetjük magunkat, hiszen a különböző közösségi felületen csak úgy hemzsegnek a rengeteg tökéletes női testek. Mi pedig hiszünk a szemeinknek, nem belegondolván abba, hogy a képek 80%-a photoshoppal készül el. Sokan vágyunk erre a nem létező világra, és ezért képesek vagyunk mindenféle diétát kipróbálni annak érdekében, hogy felvegyük a versenyt a képeken látottakkal. 

 

Egy villámdiéta segítségével átmenetileg megszabadulhatsz pár kilótól, azonban a  súlyvesztés csakis kitartással és sok lemondással jár. Ha elég akaraterőd van, akkor pár hét után elkezdenek leolvadni a felesleges kilók, te pedig boldog vagy, hiszen úgy érzed, jó úton jársz.

 

Amíg nem jelentkeznek kellemetlen tünetek, addig valószínűleg mindent jól csinálsz. Viszont ha szokatlan jeleket észlelsz magadon, mint például a menstruáció kimaradása, úgy állj le a diétával és keress fel egy megfelelő szakembert, mielőtt még ártanál az egészségednek.

 

Menstruáció kimaradása

Nem ritka jelenség, hogy a túlzásba vitt fogyókúra következménye a kimaradt vagy rendszertelen menstruáció. Ennek oka a vitamindús tápanyagok megvonása, valamint az egésznapos koplalás lehet. Testünk reagál, ha nem elégítjük ki a szükségleteit. Felismeri, hogy jelen helyzetben nem lenne elég erős egy gyerek kihordásához, ezért a peteérés szünetel.

 

A menstruáció elmaradását igen komolyan kell venni, még ha egyelőre nem is tervezel kisbabát. A túl intenzív fogyókúra először csak vérzéskimaradást produkálhat, később azonban már hormonális zavarok is kialakulhatnak. Érdemes figyelnünk testünk jelzéseire, ugyanis mindig próbál üzenni, mikor, mire van szüksége.

 

A rendszertelen vagy kimaradt menstruációnak azonban számos más oka is lehet. Ezért javasolt egy nőgyógyász felkeresése, aki kizárja a lehetséges egyéb okokat is.

 

Vitaminhiány kialakulása

 

Az egyoldalú táplálkozásnak sajnos megvannak a következményei: számos vitamin és ásványi anyagtól eshet el a szervezetünk, tehát nem jut be kellő mennyiségű vitamin a szervezetbe vagy nem képesek felszívódni a csökkentett zsírbevitel miatt. Ennek következtében hiánybetegségek alakulhatnak ki. Első körben a fizikai állapot folyamatos romlása észlelhető: száraz, töredezett haj, gyenge körmök, bőrproblémák, bőrérzékenység, bőrszárazság. Amennyiben nem pótolod hosszabb időn keresztül a szükséges vitaminokat, úgy hamar fáradékonnyá, aluszékonnyá válhatsz, könnyen megbetegedhetsz, tehát legyengülhet az egész immunrendszered.

 

Ha a vitaminhiány tüneteit tapasztalod magadon, úgy igyekezz minél több zöldséget és gyümölcsöt enni, továbbá keress fel egy szakembert, aki segít megtervezni a szervezetednek megfelelő diétát.

 

Menstruáció elmaradása

 

A szigorú diétán felül más okai is lehetnek a vérzéskimaradásnak. Például nagyobb fizikai vagy lelki megrázkódtatás, fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása, tartós stressz, de olykor még egy hosszú utazás is megzavarhatja a havi ciklust. A menopauzát megelőző években, azaz 40 év körül is előfordulhat már rendszertelen menstruáció. Erre az esetre érdemes egy menstruacios kehely beszerzése, így mindig mindenhol biztonságban érezheted magad.

 

2020-08-07T15:15:10+00:00 2020. augusztus 7.|Kategóriák: Egyéb|