Menstruáció terhesség alatt

Sokszor hallhatunk történeteket arról, hogy egy nő nem vette észre időben, hogy várandós, hiszen folyamatosan menstruált. Igaz, nehéz elhinni, pedig ez megtörténhet.

 

Előfordulhat, hogy egy várandós nő már csak az ötödik hónapban veszi észre, hogy állapotos, amikor már az orvos megállapította. Párjával szokásos módon védekeztek, menstruációja pedig napra pontosan jött meg. Gyanút pedig már csak akkor fog, amikor feszülnek a mellei, nadrágját pedig nem tudja begombolni. Vesz egy tesztet, majd azonnal felkeresi a nőgyógyászát.

 

Bár ritka, de létezik ilyen eset, hogy jelentkezik a havi ciklus, hasi fájdalommal társulva, mégis babát vár az illető.

 

Miért jelentkezhet vérzés?

 

A terhesség alatt jelentkező menstruáció teljesen mást jelent, mint a terhesség előtti menszesz. Ennek több oka is lehet: a kismamánál pont a szokásos időben érkezik meg a vérzés, mint ahogy szokott. Ekkor előfordulhat, hogy a fogantatás később történt meg, és így leválik egy darabon a méhnyálkahártya.

Hormonális okból is jelentkezhet vérzés, de ez inkább az első trimeszterben jellemző. Továbbá megerőltetéstől, vizsgálat után, vagy közösülés közben is léphet fel pecsételő vérzés.

 

A várandósság alatt létrejött vérzés csak ritkán élénkpiros, és nem is nagy mennyiségű. Amennyiben olyan a színe, mint szokott lenni, úgy kezdődő menstruációról lehet szó. Ilyenkor a petesejt megtermékenyülése a ciklus végén történik, így a szervezet megkezdi a mensi folyamatát. Azonban mivel megtörtént a beágyazódás, így a méhfalnak csak egy kis része válik le, tehát a vérzés sem erős.

 

A terhesség alatti vérzés komoly jel is lehet

 

Bár ritka esetben előfordulhat terhesség alatti peteérés, azonban az élénkpiros vérzéssel azonnal orvoshoz kell fordulni. Ugyanis ez a kezdődő vetélés egyik jele lehet, amelyet meg lehet állítani, ha időben kezelve van. Ezenkívül a vérzés méhen kívüli terhességre is utalhat, ami akár életveszélyes is lehet. Ezek általában a terhesség első 12 hetében fordulhatnak elő.

 

A 12. hét után már ritkábban jelentkezhet vérzés, és a vetélés sem gyakori. Ha mégis fellépne, az a mélyen tapadó lepényre utalhat. Az utolsó trimeszterben lévő kisfokú vérzéseknél sem kell megijedni, hiszen a baba ilyenkor már életképes, így be lehet fejezni a terhességet. Természetesen ilyenkor elengedhetetlen, hogy minél gyorsabban orvos is megvizsgálja, mi okozza a vérzést.

2020-06-30T12:24:13+00:00 2020. június 30.|Kategóriák: menstruáció|