Terhesség utáni első menstruáció

Bár várandósság, szülés után elsősorban a baba az első, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a baba fejlődése mellett, ugyanolyan fontos az is, hogyan érez az újdonsült anyuka, milyen folyamatok játszódnak le a testében. Ugyanis a terhesség és a szülés során nagy megterhelésnek volt kitéve, és utána sem 1-2 nap alatt áll vissza minden a régi kerékvágásba. Igaz, nem szívesen veszünk tudomást arról, hogy hamarosan újra beköszönthet a menstruáció a mindennapokba, azonban érdemes előre felkészülni, hogy ez körülbelül mikor is várható.

 

Első menstruáció szülés után

Mivel mindannyian másképp működünk, így nehéz pontos időintervallumot megadni arra vonatkozóan, hogy szülés után mikor jelentkezik újra az első menstruáció. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy azok az anyukák, akik a kezdetektől rendszeresen szoptatnak, később kezdenek el ismét menstruálni. Ez az időszak akár egy-két évvel a szülés után is eltarthat. Szóval nem kell megijedni, ha hosszabb időn keresztül sem jelentkezik az első menstruáció. Az is gyakori jelenség, hogy az első vérzést követően sokáig nem következik be újabb menstruáció. Orvoshoz fordulni viszont akkor javasolt, ha az anyatej elapadását követő fél éven belül sincs semmilyen jel a havi vérzésre. Ennek hátterében legtöbbször hormonális okok állhatnak.

 

Menstruáció szoptatás alatt

Az sem kizárt, hogy a tej elapadása előtt indul meg a menstruáció. De ekkor sem kell megijedni. Ilyenkor a következőket tapasztalhatja az anyuka: kevesebb lehet az anyatej mennyisége, érzékenyebbé válhatnak a mellbimbók, alhasi fájdalom jelentkezhet. A fáradtság és feszültség érzése uralkodhat az édesanyán. Ebben a pár napban az anyatej összetétele is megváltozhat, így előfordulhat, hogy a baba nem kér az anyatejből az eltérő íz miatt. Azonban nem kell stresszelni, ugyanis pár elteltével, – miután elmúlt a menstruáció- visszatér a baba számára megszokott ízvilág. Hogy kényelmesebbé válhassanak a hétköznapjaid ebben az időszakban, érdemes a menstruációs kehely használata, ugyanis nem kell folyton cserélni menned és ellenőrizgetned a nadrágodat, hogy átáztál-e. 

 

Szoptatás alatti teherbeesés

A legtöbb nő úgy gondolja, hogy a szoptatási időszak alatt nem szükséges védekezni, ugyanis nincs menstruáció. Védve érzik magukat a nem kívánt terhességtől. Erre azonban nincs semmilyen garancia. Bár sokkal kisebb a teherbeesés esélye, viszont nem kizárt, hogy bekövetkezik. Ezért érdemes konzultálni az orvossal a védekezési lehetőségekről.

2020-08-07T15:16:18+00:00 2020. augusztus 7.|Kategóriák: Egyéb|