Tipikus premenstruációs tünetek

A legtöbb nő tapasztal valamilyen premenstruációs tünetet pár nappal a mensi előtt.

 

Ezek a tünetek általában egy héttel korábban jelentkeznek, amelyek a menstruáció kezdetekor csillapodnak. Lássuk is a leggyakoribbakat:

 

Hangulatingadozás

Most mi bajod van? Csak nem megjött? Hallhatjuk gyakran ezeket a kérdéseket. Ezt főleg akkor mondják a férfiak a nőknek, ha látják, hogy hisztisek vagy rosszkedvűek. Menstruáció ideje alatt, de már előtte is valóban így lehet. Ekkor előfordulhat, hogy ingerlékenyek, dühösek, depressziósak vagy túlérzékenyek leszünk. Ilyenkor szeretünk elvonulni, egyedül lenni és minél hamarabb túl lenni ezeken a napokon.

 

Pattanás

Ez az egyik leglátványosabb jele annak, hogy hamarosan itt vannak a piros betűs napok. Természetesen olyan helyekre tudnak nőni a pattik, ahol biztosan mindenki látja, és egyből sejtik, hogy hamarosan nehéz napoknak nézünk elébe. 

 

Mellfájdalom

Hihetetlenül érzékennyé tudnak válni a melleink a mensi előtti napokban. Ilyenkor elővesszük a kevésbé push-upos melltartónkat, vagy sportmelltartónkat, így már kényelmesebbé tehetjük a napunkat. Az edzés vagy a futás ezeken a napokon különösen nehéz lehet, ugyanis olyan érzés, mintha óriás kövek lennének a melleink helyén, amelyeket tartani kell mozgás közben, különben rendkívül fájnak.

 

Farkaséhség

Ezeken a napokon úgy érezzük, hogy az egész hűtőt fel tudnánk falni. Össze-vissza mindent megkívánunk, és még az édességnek sem tudunk ellenálni. De mindez szerencsére csak pár napig tart.

 

Puffadás, alhasi fájdalom

Közvetlenül a menstruáció előtt jelentkezhet hasi fájdalom vagy görcs, de előfordulhat székrekedés, puffadás is. Rosszabb esetben hányinger és még hányás is bekövetkezhet.

 

Fáradtság

Úgy érezhetjük, hogy semmihez sincs kedvünk. Fáradtak, levertek vagyunk és legszívesebben bekuckóznánk magunkat a kanapéra egy jó könyvvel és egy finom teával vagy kávéval a kezünkben.

 

További kellemetlen tünet lehet a fejfájás, migrén, hőhullámok, izomgörcsök, látásproblémák. Amennyiben ezek a tünetek súlyosbodnak, vagy több hónapon keresztül fennállnak, úgy érdemes orvoshoz fordulni.

2020-06-30T12:13:37+00:00 2020. június 30.|Kategóriák: menstruáció|